Direct juridische hulp nodig? Klik hier! of bel 024-3243709

Letselschade bij sport en spel

letselschade sport voetbal

Een sportongeval veroorzaakt door een ander? Ook dan heeft u veelal recht op schadevergoeding.

Dat sporten niet altijd goed is voor uw gezondheid, blijkt wel uit de cijfers. Ongeveer de helft van alle ongevalsletsels in Nederland, bestaat uit sportblessures. Het gaat om ruim 1,7 miljoen gevallen. Hoewel het letsel doorgaans niet ernstig is, ontstaan er vaak toch flinke verwondingen. Denk bijvoorbeeld aan een zware tackle bij het voetballen, een hockeystick in het gezicht of een tennisbal in het oog tijdens een wedstrijdje tennis. Schade kan ook ontstaan wanneer uw kind valt tijdens de gymles op school of op de piste tijdens de wintersportvakantie. Tijdens het sporten kan makkelijk letsel ontstaan door toedoen van andere sporters. Soms is de andere sporter aansprakelijk voor de schade die u hebt geleden. Verweij Advocaten kan u helpen deze schade te verhalen.

Welke aansprakelijkheid regels gelden er tijdens sport- en spelsituaties?

In Nederland geldt een verhoogde aansprakelijkheidsdrempel. Dit wil zeggen dat iemand die letsel veroorzaakt in een sport- en spelsituatie minder snel aansprakelijk is dan wanneer de gedraging in het normale leven plaatsvindt. De rechter gaat er vanuit dat de deelnemers de risico’s aanvaarden die nauw verbonden zijn aan de sport of het spel. Om die reden is er minder snel sprake van onrechtmatig handelen. Als gevolg hiervan heeft u als slachtoffer minder snel recht op schadevergoeding.

Situaties van onrechtmatig handelen tijdens sporten

De ene sport brengt meer risico’s met zich dan de andere sport. De kans dat een kickbokser letsel oploopt tijdens een wedstrijd is natuurlijk erg groot, terwijl een golfer minder gevaar loopt. Daarnaast zijn de spelregels per sport verschillend. Dit maakt dat niet per sport kan worden aangegeven waar de grens ligt. Dit is afhankelijk van de omstandigheden. Uit verschillende rechterlijke uitspraken blijkt wel dat er sneller sprake is van onrechtmatig handelen als de volgende gedragingen zich voordoen:

  • opzettelijk, met grove roekeloosheid of met grove schuld handelen;
  • in grove strijd met de spelregels of veiligheidsregels handelen;
  • onvoorziene gedragingen waartoe het spel niet uitlokt;
  • in strijd met de tuchtregels handelen van de vereniging.

 

Heeft uw mede-sportgenoot zich dusdanig misgedragen, dan kan het handelen onrechtmatig zijn en heeft u als slachtoffer in een sportactiviteit eerder kans op vergoeding van uw schade. Wij zullen de feiten met u in kaart brengen en beoordelen wie aansprakelijk is voor uw schade.

Hoe bewijs ik het onrechtmatige handelen?

In de praktijk blijkt er vaak onvoldoende bewijs. Het direct verzamelen van bewijs is dus van groot belang. Vraag omstanders/medespelers een getuigenverklaring af te leggen, ga op zoek naar video’s die mogelijk zijn gemaakt en doe eventueel aangifte bij de politie.

Roept bovenstaande informatie vragen bij u op of wilt u meer weten over de mogelijkheden van schadevergoeding bij sportletsel, neemt u dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Bel ons of mail ons; onze gegevens vindt u hiernaast.


Heeft u een vraag?

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

Wilt u liever dat wij bellen?

Belformulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Of stel hieronder uw vraag:

Vraagformulier