Direct juridische hulp nodig? Klik hier! of bel 024-3243709

13-07-19

Ontslag uit hoofdelijke aansprakelijkheid bij hypotheek

Na een echtscheiding wordt de voormalige echtelijke woning soms toegescheiden aan een van de partners die in de woning blijft wonen. In dergelijke gevallen weigert de bank vaak medewerking te verlenen aan ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid van de partner die uit de woning vertrekt. Deze partner blijft dan aansprakelijk voor de hypotheek van de woning. Een zeer onwenselijke situatie.

Ontslag uit hoofdelijke aansprakelijkheid is een wijziging van de hypotheekovereenkomst waarvoor de instemming van alle contractspartijen nodig is. De bank mag weigeren de vertrekkende partner te ontslaan uit de hoofdelijke aansprakelijkheid. Tenzij dit niet redelijk en billijk, dus onaanvaardbaar is.

Onlangs heeft de geschillencommissie in een specifiek geval overwogen dat in deze specifieke situatie het belang van de consument zeer zwaarwegend is, terwijl de belangen van de bank niet ernstig worden geschaad. In deze situatie is de weigering van de bank om ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid te verlenen onaanvaardbaar naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid.

Rechtsgebied

Personen- en familierecht

Auteur

Hester Wolfs
Mail Hester Wolfs
Bel: 06 14 67 90 54
06 14 67 90 54

WhatsApp mij gratis uw juridische vraag

Heeft u een vraag?

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

Wilt u liever dat wij bellen?

Belformulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Of stel hieronder uw vraag:

Vraagformulier