Direct juridische hulp nodig? Klik hier! of bel 024-3243709

Ontslagen? Vecht je ontslag altijd aan!

Als je ontslagen wordt, voel je je als of de grond onder je voeten wegzakt. Je hebt je immers altijd ingezet voor je werkgever en plotseling sta je op straat. Maar ga niet bij de pakken neerzitten. Hoe zielig het verhaal van je werkgever ook is, je moet nu aan jezelf denken en het ontslag aanvechten. Doe dat altijd. Maak je namelijk geen bezwaar tegen je ontslag, dan gaat de wetgever ervan uit dat je met het ontslag akkoord gaat. In dat geval ben je verwijtbaar werkloos en kun je geen uitkering krijgen. Ontslag aanvechten is dus heel belangrijk om je recht op WW te behouden.

Hoe vecht je je ontslag aan?

Ontslag aanvechten kun je op verschillende manieren doen. De eerste stap is in elk geval om je werkgever een aangetekende brief te sturen. Daarin schrijf je dat je het niet eens bent met het ontslag en dat je beschikbaar bent voor werk. De tweede stap is afhankelijk van de manier waarop je werkgever je wilt ontslaan. De volgende mogelijkheden zijn er:

  • Gaat het in goed overleg en wil je zelf eigenlijk ook weg, dan is er eigenlijk niet echt sprake van aanvechten. Het gebeurt dan met wederzijds goedvinden. Maar zorg er dan wel voor dat in de vaststellingsovereenkomst komt te staan dat jij het er niet mee eens bent. (Zie ook hieronder bij Ontslagvergoeding)
  • Heeft je werkgever ontslag via het UWV aangevraagd, dan krijg je van het UWV een oproep om een bezwaar in te dienen. Maak hier altijd gebruik van.
  • In bepaalde gevallen zal een werkgever ervoor kiezen om je te ontslaan via een procedure bij de kantonrechter. Bijvoorbeeld wanneer hij vindt dat de arbeidsrelatie ernstig verstoord is, of als je tijdens ziekte of zwangerschap ontslagen wordt. Bij ontslag via de kantonrechter krijg je zowel schriftelijk als mondeling de kans om jouw kant van het verhaal te vertellen.
  • Ontslag op staande voet? Neem direct contact met ons op. Je raakt bij ontslag op staande voet direct je inkomen kwijt en je hebt geen recht op een uitkering. In dit geval is het verweer extra belangrijk. Ook al heb je iets gedaan wat eigenlijk niet door de beugel kon, in sommige gevallen is het desondanks mogelijk je recht op een WW-uitkering te behouden. Neem in het geval van ontslag op staande voet daarom zo snel mogelijk contact met ons op.

Ontslagvergoeding

Ook al heb je nog zo’n goede relatie met je werkgever, aarzel niet ons in te schakelen. In veel gevallen heb je namelijk recht op een ontslagvergoeding. Wettelijk is hierover van alles geregeld (zie hieronder), maar als de werkgever in zijn ontslagaanvraag niet sterk staat en bijvoorbeeld geen zin heeft in lange procedures via het UWV of de kantonrechter, zul je moeten onderhandelen over de vergoeding. Wij zijn hierin gespecialiseerd. We kijken naar de feiten en naar de mogelijkheden en zullen er alles aan doen het uiterste resultaat voor je te behalen. Fiscaal gezien is het ook belangrijk op welke manier de vergoeding wordt uitgekeerd. Ook dat nemen we mee in de onderhandelingen.

Transitievergoeding

De ontslagvergoeding is in 2015 vervangen door de transitievergoeding. Deze vergoeding valt lager uit dan de oude ontslagvergoeding volgens de kantonrechtersformule. Vanaf 1 juli 2015 krijg je als werknemer (als je 18 jaar of ouder bent en langer dan twee jaar in dienst bent) 1/3 maandsalaris per dienstjaar. Ben je langer dan 10 jaar in dienst, dan krijg je voor ieder volgend jaar 1/2 maandsalaris mee. De maximale vergoeding is € 75.000 euro. Verdien je meer dan € 75.000 per jaar, dan is de maximum vergoeding een jaarsalaris. Ook bij collectief ontslag is de werkgever verplicht een transitievergoeding mee te geven. De transitievergoeding is officieel bedoeld voor bijvoorbeeld (om)scholing of een werk-naar-werk traject. Maar dit is niet verplicht. Je mag het geld ook op een andere manier besteden.

Samengevat

Zorg er altijd voor dat je je ontslag aanvecht. Je kunt ons inschakelen als je vindt dat je onterecht ontslagen bent of ontslagen bent op staande voet. Onze advocaten zullen vechten voor het behoud van jouw baan en voor het behoud van je recht op een WW-uitkering. Bovendien kunnen we vanuit onze ervaring in onderhandeling gaan met je werkgever. Die onderhandelingen kunnen gaan over de hoogte van de ontslagvergoeding en de manier van uitbetalen. Het inschakelen van een advocaat verdient zich vaak terug. Daarnaast vergoeden werkgevers vaak een groot deel van de juridische kosten. Neem contact met ons op en wij geven je vrijblijvend advies. Onze gegevens vind je hiernaast.


Heeft u een vraag?

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

Wilt u liever dat wij bellen?

Belformulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Of stel hieronder uw vraag:

Vraagformulier