Direct juridische hulp nodig? Klik hier! of bel 024-3243709

Vrije advocatenkeuze rechtsbijstandverzekering

Met een rechtsbijstandsverzekering kunt u sinds november 2013 zelf een advocaat kiezen bij een gerechtelijke of administratieve procedure. Dat geldt ook als voor die procedure geen advocaat verplicht is. Het inschakelen moet wel gebeuren met toestemming en in opdracht van uw rechtsbijstandsverzekeraar.

Rechtsbijstandsverzekeraars hebben vaak zelf juristen in dienst, of werken samen met een advocatenkantoor. Maar als u het makkelijker vindt om bijvoorbeeld een advocaat in uw buurt in de hand te nemen, of u hebt meer vertrouwen in uw eigen advocaat, dan mag de rechtsbijstandsverzekeraar niet uw keuze weigeren. Toestemming vragen is dan ook een formaliteit. Wel is het zo dat sommige rechtsbijstandverzekeraars een grens stellen aan de vergoeding als u een andere advocaat wenst. Deze grens mag echter niet tot gevolg hebben dat uw advocaat zijn werk niet goed kan doen.

U wilt procederen, maar uw verzekeraar wil dat niet

In principe bepaalt de rechtsbijstandsverzekeraar wanneer een procedure gevoerd moet worden. Het kan dus voorkomen dat de verzekeraar geen heil ziet in een procedure, maar u wel. U kunt dan een beroep doen op de geschillenregeling die in de polisvoorwaarden van de rechtsbijstandsverzekeraar staat. Dat betekent in de praktijk dat u een second opinion kunt aanvragen bij een externe vrije advocaat.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp of juridische ondersteuning, bel dan 024-3243709 of stuur ons een mailtje met uw vraag.


Heeft u een vraag?

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

Wilt u liever dat wij bellen?

Belformulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Of stel hieronder uw vraag:

Vraagformulier